Buteyko bij vermoeidheid 09 nov 2018

BY: lisasuurland

Vermoeidheid

Comments: Geen reacties

Ben je vaak moe? Heb je weinig energie voor werk, studie, huishouden of sport? Helpt rusten niet voldoende tegen de moeheid? 

Je manier van ademhalen kan de oorzaak van je moeheid zijn, zonder dat je er erg in hebt. Met de Buteyko-ademmethode pak je het probleem dan bij de bron aan.

Je ademt altijd en overal. Als je rustig op de bank zit met een boek, maar ook als je gehaast door je mobiel scrolt, je angstig of gestresst voelt, een gesprek voert, de trap oploopt, aan het sporten bent …. en ga zo maar door. De vraag is wat er dan met je ademhaling gebeurt. Blijft die oké voor je?

Anders ademen voor meer energie

Misschien denk je, als ik mijn longen maar vol met lucht zuig, dan krijg ik alle zuurstof die ik nodig heb. Maar zó werkt het niet. Je longen zijn slechts het startpunt. Het is je bloed dat de zuurstof transporteert en je lichaam van voldoende zuurstof voorziet. Maar als je ademhaling ontregeld is, raakt dat proces ook verstoord.

Adem je ongecontroleerd en niet ontspannen? Adem je vaak door de mond? Zucht, hijg of gaap je veel? Dan zijn dat tekenen van overademen, van te veel lucht inhaleren. Door overademen blaas je te veel CO2 (koolzuurgas) uit. Het gevolg is dat na verloop van tijd de pH-waarde (zuurgraad) van je bloed verandert: het wordt iets minder zuur en raakt zo uit balans.

Het lichaam zal de pH-waarde willen herstellen en gaat daarom zélf zuur produceren, zoals melkzuur. Deze verzuring en de bijkomende vermoeidheid kunnen chronisch zijn als je doorlopend overademt. Met de Buteyko-methode kun je dat proces echter keren. Je herstelt je ademhaling en je krijgt weer nieuwe energie.

Start nieuwe groepscursus

Op zaterdag 17 november start ik weer een nieuwe Buteyko-groepscursus. Op drie zaterdagen leer je alles over je ademhaling. Je doet oefeningen om je ademhaling rustiger te maken en je lichaam van meer zuurstof te voorzien.

De drie bijeenkomsten zijn op zaterdag 17 november, 24 november en 1 december 2018 van 13:30 tot 16:00 uur, in Hoofddorp. Je kunt je hier eenvoudig aanmelden. (Kijk eventueel ook voor andere data, of meld je aan voor een individueel traject.)

Inhoud van de cursus

Ik geef uitleg over de fysiologie van de ademhaling en de Buteyko-methode. Ook begin je direct met ademhalingsoefeningen. Je krijgt een cursusboek waarin je alle oefeningen kunt teruglezen en je dagelijks je vorderingen gaat bijhouden. Plus enkele producten die je bij het oefenen helpen.

Ook bij de groepscursus hoort natuurlijk individuele begeleiding. Ik werk dan ook met een goede intake om te horen wat je klachten zijn en wat je doel is van de cursus. Tussen de bijeenkomsten bellen we eventueel om je vragen te bespreken. En ook na de cursus ben je welkom voor advies en ondersteuning.

Meer weten?

Neem dan gerust contact op om je situatie voor te leggen.