19 jun 2019

BY: lisasuurland

Ademhalingstherapie / Buteyko werkt / Gevolgen chronische hyperventilatie

Comments: Geen reacties

Zijn er werkelijk twee verschillende ‘stromingen’ in Buteyko-ademtherapie? vroeg deze mevrouw me.

Deze mevrouw had via Facebook een bericht voor mij achtergelaten met het verzoek om meer informatie. Aangezien ik geen handig gebruiker ben van Facebook, was dat bericht me totaal ontgaan. Een maand later (!) kwam ik het stomtoevallig tegen. Ik heb deze mevrouw direct gebeld. Gelukkig had zij niet zó lang gewacht en was ze al bij een collega begonnen met haar Buteyko-ademtherapie. Maar ze wilde toch nog graag wat van me weten.

Wat doe jij anders?

De vraag was: “Wat is het verschil tussen de Buteyko-cursus die jij geeft en die ik nu krijg?” Haar Buteyko-therapeut had haar namelijk verteld dat er in Nederland twee verschillende stromingen actief zijn. Kon ik haar vertellen wat ik dan (anders) doe?

Ik was even beduusd, maar snapte het ook wel. Feit is dat er in Nederland twee opleidingen en twee verenigingen zijn waar Buteyko-therapeuten bij aangesloten kunnen zijn. Laat ik het ontstaan daarvan hier simpel aanduiden met ‘gedoe’. En om nou te zeggen twee verschillende stromingen? Nee, dat is niet waar. Ik ken de beide aanbieders uit eigen ervaring. Ik heb die mevrouw  – met toch wel enige keuzestress – kunnen geruststellen.

Cursus bij Masha, opleiding bij Dick

Er zijn twee aanbieders van de opleiding tot Buteyko-therapeut. De ene is Masha Anthonissen-Kotousova (van Vereniging Buteyko Therapeuten) en de ander is Dick Kuiper (van Buteyko Therapeuten Nederland). Nu wil het toeval dat ik bij Masha de cursus heb gevolgd om de methode zelf te leren. Vervolgens ben ik begonnen aan de opleiding tot Buteyko-therapeut, als toehoorder bij haar cursus en deelnemer aan twee lessen bij haar collega.

Ik heb mijn opleiding bij Masha echter niet voortgezet. Enerzijds had ik meer tijd nodig om me de methode eigen te maken. Anderzijds voelde ik me bij de aanpak minder thuis. Uiteindelijk bleek dat de opleiding van Dick beter aansloot bij mijn verwachtingen en heb ik daarvoor gekozen. Ik ben nu dan ook aangesloten bij Buteyko Therapeuten Nederland.

Wat is het verschil?

Uit ervaring kan ik dus met recht zeggen: je leert de methode van Buteyko in essentie niet anders bij de een of de ander. Die essentie is namelijk ‘het verminderen van de diepte van de ademhaling door het ontspannen van de ademhalingsspieren’. En met ‘diepte’ bedoel ik dan de hoeveelheid lucht die je in- en uitademt. Dat leer je als het goed is bij elke gekwalicifeerde Buteyko-therapeut. Of ik verschil heb gezien in didactiek, oefenprogramma en begeleiding? Ja, dat wel.

Begrijpen wat je voelt

Iedere trainer, iedere therapeut legt de dingen op de eigen manier uit. Ik vind, je hebt alleen wat aan Buteyko’s methode, als je begrijpt waarom je de oefeningen doet en ze gevoelsmatig onder de knie krijgt. Dus in mijn cursus doe ik veel aan educatie over het ademhalingsstelsel en de invloed ervan op andere lichaamsprocessen, afgewisseld met én in combinatie met veel oefenen, verschillende oefeningen doen, ervaringen delen en feedback geven.

Buteyko op een voetstuk?

Nee, Buteyko hoort niet op een voetstuk als alwetend arts. Had hij nog geleefd, dan had hij vast ook nieuwe kennis ontwikkeld, van recenter onderzoek geleerd, en zijn oefeningen uitgebreid. Daarvoor was hij wetenschapper genoeg. Er is dus ruimte voor de uitwerking, zolang je de essentie maar goed leert: minder zwaar ademhalen. En begrijpt waarom ze je helpen je beter te voelen (dat houdt ook de motivatie erin). Met oefeningen die bij je gezondheid, situatie en klachten passen.

Bij wie je moet je zijn

Als ik je mag adviseren: kies een Buteyko-therapeut die bij één van beide verenigingen is aangesloten. Dan weet je dat hij/zij na het volgen van de opleiding ook beoordeeld is op flink wat uitgewerkte (en geanonimiseerde) casussen en een examen heeft gehaald. Bij mijn vereniging hebben we bovendien twee keer per jaar een nascholingsdag.

Kies vooral ook voor de persoon die je probleem begrijpt, je duidelijk uitlegt wat de Buteyko-methode inhoudt en van je vraagt (veel oefenen!), met wie je een klik hebt en waar je na de cursusbijeenkomsten ook op kunt terugvallen voor advies.

Bovendien kun je bij een erkende, complementair werkende therapeut – zoals ik – vaak een gedeeltelijke vergoeding krijgt als je aanvullend verzekerd bent.

En dat ‘gedoe’

Wil je het echt weten? Je zou hier kunnen lezen wat Dick erover zegt … Maar je kunt ook iets leukers gaan doen, zoals bijvoorbeeld een ontspannen Buteyko-oefening …… 🙂