Niet meer duizelig tijdens het tennissen 17 jan 2020

BY: lisasuurland

Geen categorie

Comments: Geen reacties

Clara (71, Heemstede) heeft geen last meer van duizelingen, ook niet tijdens het tennissen.

Op www.lijfengezondheid.nl is deze week een interview geplaatst met een van mijn cliënten. Ze heet Clara François, is 71 jaar oud en heeft in november-december bij mij de Buteyko-cursus gevolgd. Dit is wat ze vertelde:

Het ontdekken van Buteyko-methode

Clara heeft sinds 2013 hartproblemen en is dus al jaren onder behandeling van de cardioloog. Vanwege een onregelmatige hartslag en boezemfibrilleren heeft ze in 2013 een pacemaker gekregen. Ook moest ze bètablokkers gaan slikken. Gaandeweg werd de dosering telkens wat hoger en medio 2019 ze een ander, zwaarder medicijn. Ze vroeg zich af of er niet nog iets anders was dat invloed heeft op het hart en heeft een antroposofisch arts consulteerd. Hij adviseerde haar toen om de Buteyko-methode te gaan leren, waarna ze is gaan googlen en bij mij terecht kwam.

Minder medicijnen nodig

Ze merkt al vanaf de eerste dagen dat ze de oefeningen doet een verandering. Ze is erg enthousiast geraakt over haar vorderingen. “Ik ben in november begonnen en het effect is fantastisch. Na slechts vier weken ademhalingsoefeningen heeft de cardioloog mijn medicatie gehalveerd. Ik ben nu weer een aantal weken verder en heb goede hoop dat hij bij de volgende afspraak weer mijn oude, lichtere medicatie voorschrijft.”

Wat ze van de Buteyko-methode vindt

Hierover zegt ze: “Vier keer per dag oefenen vraagt natuurlijk wel wat van je zelfdiscipline. Je moet het in je schema inbouwen. Maar de oefeningen zijn prettig om te doen. “Ze voelt zich in het algemeen veel fitter en loopt bijvoorbeeld sneller de trap op. Daarbij heeft ze geen last meer van duizelingen, ook niet tijdens het tennissen. En ze krijgt, zo vertelt ze, met een Buteyko-oefening onmiddellijk haar hartslag naar beneden. “Het is fijn om daar controle op te hebben.”

Zou het anderen aanraden?

Daar is ze erg positief over. “Ja, in het algemeen zou ik het iedereen aanraden. Het is zo’n eyeopener dat je juist minder moet ademen en niet méér zoals ons overal verteld wordt. En als je vergelijkbare klachten hebt als ik, zou ik het zeker doen.”.

Weten of Buteyko ook voor jou zinvol is?

Neem gerust vrijblijvend contact op om je vragen te stellen.