Astma

Buteyko ademhaling astma

Als het lichaam in rust is dan volstaat een rustige en regelmatige ademhaling door de neus. Maar dat is niet wat we zien bij astma. Astmapatiënten ademen veel meer door de mond, zuchten of snuiven regelmatig, en ademen hoorbaar en zichtbaar bovenin de borst. Bij een astma-aanval nemen de ademfrequentie, het piepen en de kortademigheid nog verder toe.

De ademhaling bij astma

Bij astma zijn de luchtwegen gevoeliger voor vernauwing, wat het gevolg is van een combinatie van drie factoren:

  1. Vernauwing van glad spierenweefsel rondom luchtwegen
  2. Ontstekingsreactie in de slijmvliezen
  3. Toegenomen afscheiding van slijm door de slijmvliezen

Vernauwde luchtwegen

Vernauwde luchtwegen veroorzaken een gevoel van benauwdheid en om dit te compenseren ga je bij astma zwaarder ademen – sneller en met grotere teugen lucht – en vaak door de mond.

Uit onderzoek is bekend dat mensen met astma meer lucht ademen dan mensen zonder astma. Terwijl een gezonde volwassene in rust tussen de 4 en 9 liter lucht per minuut ademt, zien we bij mensen met astma een ademvolume van tussen de 10 en 15 liter per minuut.

Maar … ademen met hoge ademfrequentie en -volume lost de benauwdheid van astmapatiënten niet op. Integendeel zelfs.

Te veel ademen

‘Overademen’ brengt met zich mee dat er teveel kooldioxide (CO2) wordt uitgeademd. Een nadeel hiervan is dat het gladde spierweefsel niet goed meer ontspant waardoor de luchtwegen vernauwen. Om dit effect te voorkomen of teniet te doen wordt dan ook meestal een luchtwegverwijder voorgeschreven.

Overademen heeft nog een ander nadeel. De binnenkant van de longen is vrij groot. Als deze plat op de grond uitgestrekt zou liggen, zou dat een oppervlakte van 80 tot 100 m2 beslaan. De longen staan daarbij continu in contact met de buitenlucht. Door overademen raken de luchtwegen dan ook veel warmte en vocht kwijt, wat resulteert in hoesten, piepende ademhaling en kortademigheid.

Wil je advies inwinnen, neem dan contact op voor een gratis telefoongesprek. Of boek direct je eerste sessie. Via de knop ‘Afspraak maken’ kies je in mijn agenda eenvoudig het tijdstip dat jou uitkomt.

Afspraak maken

Ademhalingsoefeningen

De Buteyko-methode biedt diverse ademhalingsoefeningen om weer door de neus te kunnen blijven ademen en het ademvolume terug te brengen tot gezonde proporties. Het ‘lichter’ ademen betekent dat kooldioxide in de longen en het bloed stijgt, wat het ziekteproces van astma omkeert. Overschakelen naar een lichtere ademhaling door de neus zorgt onder meer voor behoud van warmte en vocht in de luchtwegen, wat herstel van het slijmvlies ondersteunt.

Volwassen en kinderen vanaf zes jaar kunnen de oefeningen doen, ongeacht de ernst van de astma. Een van de eerste oefeningen is de ‘Neus-opener’ om een permanente overstap naar neusademhaling mogelijk te maken. Ook het zuchten pakken we met simpele oefeningen aan, aangezien zelfs een regelmatige zucht het chronisch overademen in stand kan houden.

Effecten bij astma

Voor het opvangen een beginnende astma-aanval leer je een andere oefening, zodat je de luchtwegverwijder steeds minder of niet meer nodig hebt. Uiteraard vindt aanpassing van medicatie altijd plaats in overleg met je arts.

Onze ervaring en diverse wetenschappelijke studies leren dat het toepassen van Buteyko-methode kan leiden tot:

  • Verbetering van eigen controle op de astmasymptomen
  • Aanzienlijke vermindering van astmasymptomen
  • Verbetering van de kwaliteit van leven
  • Tot 90% reductie van benodigde luchtwegverwijder
  • Tot bijna de helft minder behoefte aan ontstekingsremmer

Welke cursussen zijn er?

Buteyko-PRIVÉ

Als je graag individueel werkt en je eigen tijden wilt bepalen.

Buteyko ademhaling cursus compleet
Meer weten

Buteyko-GROEP

Als graag in een groep (4-8 pers.) leert en voordeliger uit wilt zijn.

Meer weten

Buteyko voor KINDEREN

Voor kinderen van 6 tot 18 jaar. Onder begeleiding van ouder (tot min. 16 jaar)

Buteyko ademhaling kinderen
Meer weten

Hoe is je ademhaling nu?

Buteyko heeft een eenvoudige test ontwikkeld, namelijk het meten van de Controlepauze. Bij kinderen tot 13 á 14 jaar gebruiken we overigens een andere meetmethode: we tellen hoeveel ‘stappen’ ze kunnen zetten tijdens een adempauze. Neem daarvoor contact op als je dit thuis wilt doen.

Last van astma?

Neem dan gerust contact op voor een vrijblijvend advies, eventueel door onderstaand contactformulier in te vullen. Of als je direct een afspraak wilt maken, hetzij voor een gratis telefoongesprek of voor de eerste Buteyko-sessie, gebruik dan deze knop.

Afspraak maken

Bij welke klachten?

Vraag vrijblijvend advies