Ademhalingsproblemen

Ademen is onze eerste levensbehoefte. Elke dag adem je 20.000 keer in en uit. Je zou denken “dat gaat vanzelf wel goed” maar helaas is dat niet zo. Ons moderne leven zorgt ervoor dat we steeds onrustiger en dieper ademen dan goed voor ons is. Het lichaam raakt van slag en weet uit zichzelf niet hoeveel lucht het nodig heeft. Het gevolg is dat we – zonder te beseffen – chronisch hyperventileren.

Hoe het met jouw ademhaling gesteld? Test jezelf met de controlepauze

Symptomen chronisch hyperventileren

We ademen soms wel twee of drie keer zoveel lucht in dan we nodig hebben. Om na te gaan of je teveel ademt, kijk dan eens hoeveel vragen je met “ja” beantwoordt: Heb je last van verstopte neus, vernauwde luchtwegen, vermoeidheid, duizeligheid of lichtheid in je hoofd? Zucht of gaap je regelmatig gedurende dag dag? Voel je spanning op de borst of in je buik? Kun je je ademhaling zien of horen als je in rust bent? Adem je soms door de mond tijdens je dagelijkse bezigheden? Ben je bij inspanning snel buiten adem? Adem je door de mond als je slaapt (dat merk je aan een droge mond als je wakker wordt)? Snurk je, of stokt je adem wel eens als je slaapt?

Gevolgen van hyperventileren

Dr. Konstantin Buteyko was een Russisch arts die in de vorige eeuw intensief onderzoek heeft gedaan. Hij ontdekte een verband tussen chronisch hyperventileren en tal van ziektes en aandoeningen. Om enkele belangrijke te noemen: luchtwegaandoeningen zoals astma en chronische bronchitis; mentale klachten als verminderde concentratie en nervositeit; hart- en circulatieproblemen als hoge bloeddruk, beklemming op de borst, koude handen en voeten; slaapproblemen als snurken en slaapapneu; allergieën; buik- en darmklachten als diarree of obstipatie; chronische vermoeidheid, spierkrampen en lusteloosheid, tintelingen in vingers of gezicht .

Buteyko bij ademhalingsproblemen

De Buteyko-methode bestaat in de kern uit het doen van ademhalingsoefeningen, waarbij je leert om je ademhalingsspieren zoveel mogelijk te ontspannen. Stap voor stap ga je rustiger ademen. Je ademhaling herstelt tot normale diepte, overdag en ‘s nachts en verschillende lichaamsprocessen komen weer in balans. Naast het doen van oefeningen leer je tijdens de cursus ook hoe je tijdens slapen, bewegen en sport en – niet te vergeten – praten je ademhaling rustiger kunt houden.

Buteyko werkt complementair

De Buteyko-methode is geen medische behandeling, maar werkt complementair. Aanpassing van medicatie doe je altijd in overleg met je behandelend arts.

Last van ademhalingsproblemen?

Wil je op een natuurlijke manier je klachten verminderen? Neem dan gerust contact op om je situatie voor te leggen. Het advies is gratis en vrijblijvend. … Of als je je besluit al hebt genomen, meld je dan met onderstaande knop direct aan.

Ja, ik wil graag de Buteyko-methode leren