Allergie

Veel mensen hebben last van een of meer allergieën. Het immuunsysteem werkt dan niet zoals het zou moeten. Normaal gesproken beschermt het je tegen vijandige stoffen als bacteriën en virussen. Maar bij een allergie reageert het óók op onschuldige stoffen en krijg je lichamelijke klachten, zoals hooikoorts of eczeem. Met de Buteyko-methode kun je je allergie onder controle krijgen.

Allergische klachten

Mensen verschillen in hoe hun lichaam reageert op allergene stoffen. Zie hierover het overzicht van mogelijke reacties.

De stoffen die een allergische reactie veroorzaken – allergenen – zijn vaak eiwitten. Ze kunnen in voedsel zitten, maar ook in bijvoorbeeld kattenharen, stuifmeel en sommige medicijnen. Een allergische reactie kun je op drie plekken in het lichaam merken: in de luchtwegen, in de huid en in het maag-darmkanaal. En soms op alle drie tegelijk. Zo kun je als je iets eet waar je allergisch bent zowel benauwd worden, jeuk krijgen als misselijk worden.

Een allergische reactie in de luchtwegen lijkt op een verkoudheid: loopneus, rode kriebelogen, hoesten en benauwdheid. Ook kan het tot allergische astma leiden. Daarnaast kun je je moe of lusteloos voelen, hoofdpijn, slaap- en concentratieproblemen krijgen. De reactie komt meestal door stuifmeel (hooikoorts), huisstofmijt, honden- of kattenharen, en heel soms door iets wat je gegeten of gedronken hebt.

Een allergische reactie van de huid komt tot uiting als eczeem, herkenbaar aan roodheid, jeuk, zwellingen, schilfers en korsten. De reactie komt meestal door iets wat gegeten of ingeademd is. Soms is het een stof die in direct contact van de huid een allergische reactie geeft. Zonlicht kan dat ook doen, wanneer het bestanddelen van crèmes of stoffen in het lichaam zoals antibiotica omzet in een allergene stof.

Een allergische reactie kan ook tot hevige maag- en darmklachten leiden, met kriebel en zwellingen in de mond, overgeven, krampen en diarree. De reactie komt vaak door koemelk, sojabonen, pinda’s, noten, vis en schaaldieren, kippeneieren en gluten. Ook kan er sprake zijn van een ‘kruisallergie’. Als je hooikoorts hebt, kun je voor appelen, kersen, noten en wortels allergisch worden, omdat sommige bestanddelen sterk op pollen lijken.

Als je allergene stoffen binnen krijgt, maakt je lichaam antistoffen aan die zich hechten aan zogenaamde ‘mestcellen’. Deze mestcellen komen in het hele lichaam voor, maar vooral in de huid (rond de bloedvaten), het maag-darmkanaal en de luchtwegen. Vervolgens scheiden de mestcellen stoffen af, waarvan histamine de belangrijkste is. Histamine doet twee dingen: a. het zorgt voor verwijding van de lokale dunne bloedvaatjes, waardoor de doorbloeding toeneemt; b. het maakt de wanden van deze bloedvaatjes dunner. Het resultaat is dat er meer afweercellen (leukocyten) in het weefsel komen en met een ontstekingsreactie de (vermeende) indringers aanpakken. En dat leidt tot al die lichamelijke klachten.

Buteyko’s visie op allergie

Volgens Buteyko is een allergie, symptoom van een ontregeld immuunsysteem, een gevolg van chronisch diepe ademhaling. Doordat er continue teveel koolzuurgas wordt uitgeademd verandert onder andere de pH-waarde van het bloed: het bloed wordt minder zuur. Dit wordt ‘respiratoire alkalose’ genoemd. Om deze verstoring te compenseren zet het lichaam een buffersysteem aan om de ph-waarde van het bloed te herstellen. Als die niet voldoende is ontstaan er biochemische processen die de werking van de meeste enzymen, mineralen, vitamines en hormonen veranderen. Hierdoor kunnen de stofwisseling en het immuunsysteem langdurig ontregeld raken, waardoor allergieën een kans krijgen en chronisch worden.

Bij diepe ademhaling krijg je bovendien ook meer prikkelende stoffen binnen dan bij een rustige, matige ademhaling. Zeker wanneer je veel door de mond ademt in plaats van door de neus. Meer lucht inademen betekent  meer pollen en stoffen, die dieper in de longen komen.

Hoe het met jouw ademhaling gesteld? Test jezelf met de controlepauze

Buteyko-methode bij allergie

De Buteyko-methode bestaat in de kern uit het doen van ademhalingsoefeningen, waardoor je ademhaling wordt verbeterd. Stap voor stap zul je rustiger gaan ademen. Tijdens de cursus krijg je ook leefstijladviezen die helpen de ademhaling minder diep te maken. We hebben het dan over voeding, slapen, praten, bewegen en sport. Daarnaast is het gebruik van de neusdouche een goede ondersteuning. Naarmate je met de ademtherapie vooruitgang boekt, zal je immuunsysteem herstellen. Je krijgt zodoende controle over je allergie.

Kinderen gaan over het algemeen sneller vooruit. De ervaring leert dat bij volwassenen de controlepauze minimaal rond de 30 moet zijn, wil je van je allergieklachten af zijn. Maar volhouden loont!

Buteyko werkt complementair

De Buteyko-methode is geen medische behandeling, maar werkt complementair. Aanpassing van medicatie doe je altijd in overleg met je behandelend arts.

Heb je last van allergie?

Wil je op een natuurlijke manier je klachten verminderen? Neem dan gerust contact op om je situatie voor te leggen? Het advies is gratis en vrijblijvend.  … Of als je je besluit al hebt genomen, meld je dan met onderstaande knop direct aan.

Ja, ik wil graag de Buteyko-methode leren