Het cursusaanbod

De ademhaling verbeteren volgens de Buteyko-methode kun je leren tijdens een groepscursus of een privécursus. Maandelijks zijn er één á twee groepscursussen. De groepsomvang blijft beperkt zodat er voor iedereen aandacht is. Kies je liever je eigen tijdstip of werk je graag individueel, dan is de privécursus ook een prima investering.

Buteyko voor kinderen

Ook kinderen hebben veel aan de Buteyko-methode. Tot 16 jaar werken we een-op-een in een privécursus, met aanwezigheid van een ouder of verzorger. Tussen 16 en 18 jaar kijken we wat passend is voor de jongere: individueel met een ouder, of meedoen met de groepscursus . Je leest meer over de buteykocursus voor kinderen.

Groepscursus of privécursus

Buteyko kun je goed leren tijdens een groepscursus. Werk je liever individueel, dan kan dat met een privécursus.

Cursusduur

De cursus ‘s avonds bestaat uit 5 bijeenkomsten van 1,5 á 2 uur.  De bijeenkomsten vinden binnen ongeveer 4 weken plaats. Daarnaast krijgt je individuele begeleiding per telefoon of email tot ongeveer twee maanden na de cursus.

 

Cursusinhoud

Tijdens de cursus wordt uitgelegd hoe de ademhaling in je lichaam werkt en wat er mis kan gaan. Daarnaast leer je alle Buteyko-ademhalingsoefeningen op de juiste manier doen. Je oefenprogramma voor thuis is afgestemd op je gezondheid en situatie. Ook kijken we naar – en werken we aan – zaken die je ademhaling beïnvloeden zoals slapen, bewegen en sport, praten en voeding. Je ontvangt alle materialen die je nodig hebt voor je ademtraining, zoals een uitgebreid cursusboek en een timer.

Cursusduur

Bij een privécursus plannen we 3 á 5 sessies in verdeeld over een periode van ongeveer 4 weken. Tijdens de eerste afspraak vindt ook de intake plaats. Deze sessie duurt ongeveer 1,5 á 2 uur. De volgende sessies duren elk 1 á 1,5 uur. Tussentijds en na afloop van de sessies is er begeleiding beschikbaar per telefoon of email.

 

Cursusinhoud

Tijdens de cursus wordt uitgelegd hoe de ademhaling in je lichaam werkt en wat er mis kan gaan. Daarnaast leer je alle Buteyko-ademhalingsoefeningen op de juiste manier doen. Je oefenprogramma voor thuis is afgestemd op je gezondheid en situatie. Ook kijken we naar – en werken we aan – zaken die je ademhaling beïnvloeden zoals slapen, bewegen en sport, praten en voeding. Je ontvangt alle materialen die je nodig hebt voor je ademtraining, zoals een uitgebreid werkboek en een timer.

Cursustarieven

Er zijn verschillende tarieven voor een individueel traject, deelname in een kleine groep, voor echtparen, kinderen en gezinnen. Ben je aanvullend verzekerd voor alternatieve zorg, dan kan vergoeding mogelijk zijn. Betaling in termijnen is mogelijk bij een laag gezinsinkomen (zoals studenten, mensen met een uitkering, parttime baan, e.d.).

Geen quick fix, wel langdurig profijt

De cursus heeft een looptijd van ongeveer vier weken. Je krijgt alle benodigde kennis aangereikt en je leert verschillende oefeningen doen. De oefeningen zijn snel onder de knie te krijgen en aangenaam om te doen. Na de cursus vraagt het proces wel inzet en doorzettingsvermogen. Je bent immers je ademhalingsstelsel aan het trainen, als het ware aan het ‘resetten’, en dat kost tijd. Vandaar je dagelijkse oefeningen, liefst minimaal vier keer een kwartier per dag.

De periode die nodig is om te blijven trainen varieert. Hoe langer je chronische klachten hebt gehad, hoe langer het meestal duurt om je ademhaling te herstellen. Sommige mensen gaan relatief snel vooruit, maar de meesten van ons hebben minimaal drie maanden nodig om flinke progressie te maken. Is het dat waard? Ja beslist, wanneer je aan je herstel wilt werken en minder (en soms ook niet meer) afhankelijk wilt worden van medicatie.

Buteyko werkt complementair

De Buteyko-methode is geen medische behandeling, maar werkt complementair. Aanpassing van medicatie doe je altijd in overleg met je behandelend arts.

Heb je gezondheidsklachten?

Wil je op een natuurlijke manier je klachten verminderen? Neem dan gerust contact op om je situatie voor te leggen. Het advies is gratis en vrijblijvend.

Aanmelden voor de cursus?