Neus- en bijholteklachten

Goed kunnen ruiken en proeven is niet alleen erg prettig, een constante neusademhaling is bovendien het gezondst. Helaas lukt dat niet voor iedereen. Het lijkt misschien zelfs alsof je chronisch verkouden bent.

Rhinitis (ontstoken neusslijmvlies), sinusitis (ontstoken bijholten) en neuspoliepen geven veel ongemak. Bovendien belemmeren ze de neusademhaling. Met de Buteyko-methode wordt dat probleem als eerste aangepakt.

Hieronder staat kort beschreven wat er aan de hand is bij de verschillende aandoeningen in de neus en bijholtes. Ze veroorzaken niet alleen daar last, maar hebben vaak invloed op het functioneren van de longen. Het loont dus om er iets aan te doen.

Heb je vaak last van een loopneus, niezen, een verstopte neus en  geïrriteerde oren, ogen en keel? Dan heb je vermoedelijk rhinitis, een ontsteking van het neusslijmvlies. Bij ongeveer de helft van de mensen met rhinitis ligt de oorzaak bij allergie. Deze ‘allergische rhinitis’ is verwant aan astma en kom vaak samen met astma voor. Het neusslijmvlies is dan overgevoelig voor allergenen. De belangrijkste allergenen zijn boompollen, graspollen, huisstofmijt, huisdieren, schimmels.  De klachten kunnen behoorlijk zijn, zoals slaapproblemen, belemmering van dagelijkse activiteiten of sport, en school- of werkverzuim. De andere helft van de mensen met rhinitis heeft geen allergie. Hier kan medicatie, schadelijke dampen/ stoffen of zwangerschap de veroorzaker zijn. Maar meestal is de oorzaak onbekend. Ze hebben afwisselend klachten van verstopte neus, niezen en een loopneus. En wel of geen allergie, er is een sterkere reactie (dan bij gezonde mensen) op prikkels als (fijn)stof, (tabaks)rook, bak- en verflucht, temperatuurveranderingen, alcohol en lichamelijke inspanning.

We hebben vier bijholtes, met lucht gevulde holtes in de schedel. Elk neusgat is met deze sinussen verbonden. Bij een flinke verkoudheid kunnen deze holtes vollopen met neusslijm. Als de openingen verstoppen en het slijm niet weg kan, kunnen bacteriën groeien en bijholteontsteking (sinusitis) veroorzaken. Acute sinusitis gaat gepaard met neusklachten en bijholteklachten. Na drie weken is 90% van de mensen weer klachtenvrij. Na acht tot 12 weken verschijnen de symptomen van chronische sinusitis. Hoofdsymptomen zijn: afscheiden van vies slijm, verstopte neus, gelaatspijn, hoofdpijn en aangetaste reuk- en smaakzin. Andere mogelijke symptomen zijn hoesten, keelpijn, vieze adem, pijn in bovenkaak en tanden, oorpijn en misselijkheid. Ook kunnen er neuspoliepen ontstaan.

Neuspoliepen zijn goedaardige zwellingen van het neusslijmvlies. Meestal ontstaan ze in de zeefbeenholten (een van de vier neusbijholten), die tussen neus en ogen zitten. De poliepen zakken als een soort slijmvlieszakje vanuit de zeefbeenholten in de neus. De belangrijkste klachten zijn neusverstopping, regelmatig optredend verkouden gevoel en een verminderde reuk en smaak. Soms is er hoofdpijn met een vol gevoel in het hoofd. In liggende houding zijn de klachten van neusverstopping meestal erger. Artsen weten niet echt waardoor neuspoliepen ontstaan. Ze zien wel een verband met allergische aanleg, chronisch rhinitis en sinusitis, overactief reagerend neusslijmvlies en astma. Neuspoliepen ontstaan bijna altijd aan beide kanten. Ze kunnen bijna op alle leeftijden voorkomen, vooral tussen 30 en 40. Kinderen krijgen ze zelden of nooit.

Buteyko’s visie op neus- en bijholteklachten

Chronische ontstekingen van het neusslijmvlies of de bijholten komen door een chronisch diepe ademhaling. Hierdoor verlies je teveel koolzuurgas uit het lichaam, wat op langere termijn tot chronische aandoeningen.

Een te diepe ademhaling zet je een keten van biochemische veranderingen in gang. Door chronisch te zwaar ademen is de concentratie koolzuurgas in het bloed structureel verlaagd. Dit betekent dat het bloed minder zuur wordt, wat aangeduid wordt met ‘respiratoire alkalose’. Het lichaam heeft wel een systeem om de pH-waarde te herstellen, maar dit kan uitgeput raken. Uiteindelijk kan het gebeuren dat het bloed dermate van samenstelling verandert, dat ook de beschikbaarheid enzymen, vitamines en hormonen verandert, en daarmee ook de celstofwisseling. Het immuunsysteem verzwakt en je wordt gevoeliger voor bepaalde stoffen in je omgeving. Zo heb je makkelijker een infectie, verkoudheid of bijholteontsteking, of zwellingen, uitslag of verstopte neus.

De Buteyko-methode

De Buteyko-methode bestaat in de kern uit het doen van ademhalingsoefeningen, waardoor je ademhaling wordt verbeterd. Je gaat stap voor stap rustiger ademen. Tijdens de cursus krijg je ook leefstijladviezen die helpen de ademhaling minder diep te maken. We hebben het dan over voeding, slapen, praten, bewegen en sport. Daarnaast is ook het gebruik van de neusdouche aan te bevelen. Naarmate je met de ademtherapie vooruitgang boekt, zal je immuunsysteem herstellen. Je klachten verminderen en kunnen soms zelfs geheel verdwijnen.

In de Buteyko-cursus werken we op verschillende manieren aan het bevorderen van de neusademhaling. Het adagium is immers altijd door de neus ademhalen. Ook leer je oefeningen voor het open krijgen van een verstopte neus.

Buteyko werkt complementair

De Buteyko-methode is geen medische behandeling, maar werkt complementair. Aanpassing van medicatie doe je altijd in overleg met je behandelend arts.

Heb je last van neus- of bijholteklachten?

Wil je op een natuurlijke manier je klachten verminderen? Neem dan gerust contact op om je situatie voor te leggen. Het advies is gratis en vrijblijvend.  … Of als je je besluit al hebt genomen, meld je dan met onderstaande knop direct aan.

Ja, ik wil graag de Buteyko-methode leren