Voor kinderen en jongeren

De Buteyko-methode heeft ook kinderen veel te bieden. Kinderen vanaf ongeveer 6 jaar kunnen de oefeningen doen. Voor kinderen tot ongeveer 13 á 14 jaar zijn die anders – namelijk actiever – dan voor volwassenen, maar het doel is hetzelfde: neusademhaling en adempatroon herstellen.

Bij welke klachten?

Kinderen hebben baat bij de Buteyko-methode wanneer ze last hebben van: astma, allergie, verstopte neus, hoesten, vermoeidheid, slecht slapen, bedplassen en vage hyperventilatieklachten zoals duizeligheid, gebrekkige concentratie, etc.

Kinderen herstellen sneller dan volwassenen, vaak al binnen twee á drie maanden. Astmaklachten nemen af of verdwijnen. De kinderen krijgen meer energie en hun concentratie wordt beter. Ook andere klachten worden geleidelijk aan steeds minder.

 

Hoe is de ademhaling nu?

Bij kinderen vanaf ongeveer 13 á 14 jaar kun je de controlepauze vaak al meten. Bij jonge kinderen lukt dat niet goed en gaan we ‘de stappen tellen’. Nu is dit een oefening waarvoor je eerst een mondelinge uitleg moet krijgen. Neem vrijblijvend contact op en je krijgt informatie over hoe je dit thuis kunt doen. We overleggen dan ook of de Buteyko-cursus zinvol is voor je kind.

Samen met ouder/verzorger

Kinderen en jongeren tot 15 jaar volgen een individuele cursus onder begeleiding van een ouder of verzorger. Als ouder krijg je alle nodige informatie over de methode en leer je de oefeningen op de juiste manier met je kind doen. Zo kun je je kind thuis begeleiden en stimuleren om oefeningen te doen, door de neus te ademen, prikkels te vermijden, etc. Vanaf 16 jaar kan de jongere ook aan een groepscursus deelnemen.

Het cursusprogramma

De cursus bestaat uit drie bijeenkomsten van ongeveer een uur, plus diverse cursusmaterialen waaronder het cursusboek. Tussen de bijeenkomsten door, maar ook daarna kun je altijd bellen of mailen als je vragen hebt of advies nodig hebt. Het programma is opgebouwd rond vier thema’s, namelijk:

  • 1. Wat is een gezonde ademhaling?
  • 2. De neusademhaling.
  • 3. Drie keer per dag oefenen.
  • 4. Effect van slapen, hoesten, sport en voeding op de ademhaling.

 

Cursustarief

Bij een individuele cursus tot 18 jaar is het tarief  € 300,-. Vanaf de 16 jaar is het mogelijk om mee te doen aan een groepscursus: tot 18 jaar is het tarief € 250,-.  Voor mensen met een laag gezinsinkomen (zoals uitkering, parttime baan, e.d.) is er een mogelijkheid voor betaling in termijnen.

Ben je aanvullend verzekerd voor alternatieve zorg, dan krijg je – bij een individuele cursus – mogelijk een (gedeeltelijke) vergoeding van de zorgverzekeraar. Wil je hierover meer weten, informeer dan vooraf  eerst even bij de praktijk.

Buteyko werkt complementair

De Buteyko-methode is geen medische behandeling, maar werkt complementair. Aanpassing van medicatie doe je altijd in overleg met de behandelend arts.

Behoefte aan meer informatie?

Wil je op een natuurlijke manier de klachten van je kind helpen verminderen? Neem dan contact op om je situatie voor te leggen. Het advies is gratis en vrijblijvend.

 

Meer weten over Buteyko voor kinderen?