Buteyko voor kinderen

De Buteyko-methode heeft ook kinderen veel te bieden. Meestal reageren kinderen snel op de oefeningen en verloopt hun herstel makkelijker. Kinderen vanaf ongeveer 6 jaar kunnen de methode leren. De oefeningen voor kinderen tot ongeveer 13 á 14 jaar zijn anders dan bij volwassenen, maar de benadering is hetzelfde: met oefeningen de ademhaling herstellen.

Bij welke klachten?

Ik werk met kinderen die een of meer van de volgende klachten hebben: astma, allergie, verstopte neus, hoesten, vermoeidheid, slecht slapen, bedplassen, hyperactiviteit en vage hyperventilatieklachten zoals duizeligheid, gebrekkige concentratie, etc.

Kinderen herstellen sneller dan volwassenen, vaak al binnen twee á drie maanden. Astmaklachten nemen af of verdwijnen. De kinderen krijgen meer energie en hun concentratie wordt beter. Ook andere klachten worden geleidelijk aan steeds minder.

 

Hoe is de ademhaling nu?

Bij kinderen vanaf ongeveer 13 á 14 jaar kun je de controlepauze vaak al meten. Bij jonge kinderen lukt dat niet goed en gaan we ‘de stappen tellen’. Nu is dit een oefening waarvoor je eerst een mondelinge uitleg moet krijgen. Neem vrijblijvend contact op en je krijgt informatie over hoe je dit thuis kunt doen, en of de Buteyko-cursus voor je kind zinvol is.

Leven zonder astma. Dick KuiperSamen met ouder/verzorger

Kinderen en jongeren tot 15 á 16 jaar volgen een privécursus onder begeleiding van een ouder of verzorger. Als ouder krijg je alle nodige informatie over de methode en leer je de oefeningen op de juiste manier met je kind doen. Zo kun je je kind thuis begeleiden en stimuleren om oefeningen te doen, door de neus te ademen, prikkels te vermijden, etc. Vanaf 15 á 16 jaar kan de jongere ook aan een groepscursus deelnemen.

Het cursusprogramma

Bij de privécursus komt het (met ouder of verzorger) drie keer naar de praktijk. De eerste keer duurt ongeveer twee uur, de andere keren zijn korter. Ook het kind krijgt uitleg op een manier die begrijpelijk is. Het programma is opgebouwd rond vier thema’s, namelijk: 1. wat is een gezonde ademhaling, 2. de neusademhaling, 3. drie keer per dag oefenen, 4. het effect van slapen, hoesten, sport en voeding op de ademhaling. Daarna is er tot ongeveer twee maanden na de cursus, afhankelijk van de behoefte, begeleiding via telefoon of email.

Cursustarief

Bij een privécursus tot 18 jaar is het tarief  € 350,-. Deelname aan een groepscursus (16-18 jaar) kost € 275,-. Ben je aanvullend verzekerd voor alternatieve zorg, dan krijg je mogelijk vergoeding van de kosten. Voor mensen met een laag gezinsinkomen (zoals mensen met een uitkering, parttime baan, e.d.) is er een mogelijkheid voor betaling in termijnen.

Buteyko werkt complementair

De Buteyko-methode is geen medische behandeling, maar werkt complementair. Aanpassing van medicatie doe je altijd in overleg met de behandelend arts.

Behoefte aan meer informatie?

Wil je op een natuurlijke manier de klachten van je kind helpen verminderen? Neem dan contact op om je situatie voor te leggen. Het advies is gratis en vrijblijvend.

 

Meer informatie over Buteyko voor kinderen?