COPD

Buteyko ademhaling bij COPD

Chronische obstructieve longziekte (COPD) is een verzamelterm voor een aantal aandoeningen, waaronder chronische bronchitis en longemfyseem. Bij COPD is de ademhaling sterk ontregeld en wijkt af van wat we een gezond adempatroon noemen: een regelmatige ademhaling door de neus, met goed gebruik van het middenrif. De meeste COPD-patiënten ademen hoog in de borst en hebben veel last van benauwdheid. De Buteyko-methode kan hen helpen weer makkelijker te ademen en meer energie te hebben.

De ademhalingsproblemen bij COPD zijn afhankelijk van de plek van de aandoening, (vooral) in de luchtwegen of in de longen.

Ingeval van bronchitis zijn de bronchiën ontstoken. De ontstoken wand van de bronchiën zwelt op en er wordt meer slijm gemaakt. Acute bronchitis ontstaat vaak na een verkoudheid of griep als een virus in de bronchiën een ontsteking veroorzaakt. Genezing is dan meestal een kwestie van uitzieken. Bij chronische bronchitis is de ontsteking blijvend geworden. Het slijmvlies in de bronchiën wordt dikker waardoor de lucht er moeilijker doorheen stroomt. Ook produceert het meer slijm. Dit maakt het ademhalen moeilijker en leidt tot hoesten. De trilhaartjes die ervoor zorgen dat slijm wordt afgevoerd raken vaak beschadigd, wat het ophoesten van slijm moeilijker maakt.

Bij longemfyseem zijn de longblaasjes beschadigd, wat de uitwisseling van kooldioxine en zuurstof verslechtert en de zuurstofopname in de longen doet afnemen. Normaal is de hemoglobine in de rode bloedcellen volledig verzadigd met zuurstof wanneer het bloed de longen verlaat. Bij gezonde longen en een rustige ademhaling meet de saturatiemeter op de vinger zo rond de 97%. Maar bij longemfyseem kan die onder de 90% zakken, zeker bij inspanning. Dit maakt snel moe. Longemfyseem geeft vaak een benauwd gevoel. Uitademen gaat moeilijk en de ademhaling is vaak sneller. Een piepende ademhaling en veel hoesten zijn bekende symptomen.

Wanneer Buteyko helpt bij COPD

COPD brengt onomkeerbare schade aan de lagere luchtwegen en longblaasjes met zich mee. Tegelijkertijd is er bij de meeste mensen met de aandoening (bij ongeveer 60% tot 70%) sprake van een vernauwing van de luchtwegen die in zekere mate omkeerbaar is. Het moeilijke ademhalen komt dan niet door beschadiging van het longweefsel, maar door omkeerbare factoren zoals ontsteking, verhoogde slijmproductie of een samentrekking van glad spierweefsel in de luchtwegen. Vaak wordt hiervoor medicatie voorgeschreven.

Omkeerbare factoren

De Buteyko-methode werkt voor mensen waarbij de obstructie van de luchtwegen voor een deel omkeerbaar is. De mate van ‘omkeerbaarheid’ is vast te stellen door te kijken of de astma- of COPD-medicatie helpt om makkelijker te kunnen ademen. Wie een aanzienlijke verlichting ervaart door het nemen van een luchtwegverwijder of onderhoudsmedicatie, zal waarschijnlijk ook profijt hebben van de Buteyko-methode. Aan de andere kant, als medicatie weinig verlichting geeft, dan is de kans dat de Buteyko-methode zal helpen ook aanzienlijk minder.

Wil je advies inwinnen, neem dan contact op voor een gratis telefoongesprek. Of boek direct je eerste sessie. Via de knop ‘Afspraak maken’ kies je in mijn agenda eenvoudig het tijdstip dat jou uitkomt.

Afspraak maken

Belang van neusademhaling

De Buteyko-methode omvat in de basis het switchen van ademen door de mond naar ademen door de neus, op een permanente basis. Dit heeft verschillende voordelen:

  • Neusademhaling triggert het ademen met het middenrif. Hierdoor komt er meer lucht in de onderste en tevens meer doorbloede delen van de longen terecht, wat de zuurstofopname verbetert.
  • Ook verspreidt het bloed zich beter over de gehele longen, wat onder andere het risico op een longinfectie verlaagt.
  • Neusademhaling zorgt ook voor een betere beschikbaarheid van het gas stikstofmonoxide (NO) dat vrijkomt uit de neusholte. NO verwijdt de bloedvaten en luchtwegen in de longen en zorgt voor sterilisatie van de ingeademde lucht.

Effect van Buteyko-oefeningen

De Buteyko-methode bestaat uit ademhalingsoefeningen om het ademvolume terug te brengen naar een normaal niveau. Mensen met COPD ademen continu een groter volume aan lucht dan goed is. De oefeningen zijn bedoeld om dit chronisch overademen om te keren tot een normale, functionele adempatronen. Naarmate het ademvolume daalt verminderen ook ademhalingsproblemen als kortademigheid, hoesten, piepende ademhaling en beklemming op de borst.

De Buteyko-methode helpt om rustiger en langzamer te ademen, waardoor de zuurstofopname in de longen toeneemt. Een langzamere ademhaling helpt bovendien de bloedcirculatie te verbeteren. Het lichaam raakt ook meer ontspannen omdat een lichte buikademenhaling het parasympatisch zenuwstelsel activeert, met een positief effect op de algehele gezondheid.

Welke cursussen zijn er?

Buteyko-PRIVÉ

Als je graag individueel werkt en je eigen tijden wilt kunnen bepalen.

Buteyko ademhaling cursus compleet
Meer weten

Buteyko-GROEP

Als graag in een groep (4-8 pers.) leert en voordeliger uit wilt zijn.

Meer weten

Hoe is je ademhaling nu?

Buteyko heeft een eenvoudige test ontwikkeld, namelijk het meten van de Controlepauze. Hoe je deze test doet, lees je hier.

Last van COPD?

Neem dan gerust contact op voor een vrijblijvend advies, eventueel door onderstaand contactformulier in te vullen. Of als je direct een afspraak wilt maken, hetzij voor een gratis telefoongesprek of voor de eerste Buteyko-sessie, gebruik dan deze knop.

Afspraak maken

Bij welke klachten?

Vraag vrijblijvend advies