“Ik wil mijn ervaring delen”

Yvonne

Omdat ik al jarenlang chronische hoestklachten had, ben ik naar Lisa Suurland gegaan. Door de Buteyko methode aan te leren ben ik veel beter gaan ademhalen. Ze heeft me geleerd hoe ik invloed kan hebben op het hoesten. Ik ben nog niet klachten vrij, maar ik merk dat ik langzamerhand het hoesten beter onder controle krijg.
Hartelijk, hartelijk dank Lisa!

 

Yvonne, 6426 juni 2023

Trudy

Enkele maanden geleden besloot ik met Buteyko te beginnen, warm gemaakt door een vriend die daarmee van zijn astma-klachten was afgekomen. Hoewel ik ook bekend ben met luchtwegklachten, hoopte ik vooral een oplossing te vinden voor mijn snurken. Waar ik zelf geen last van heb, maar mijn echtgenoot wel. Tot mijn verbazing bleek een pleister op mijn mond het aantal decibellen al aanmerkelijk te verlagen, en ik sliep als een roosje. Ik probeer nu door deze ademtherapie andere gezondheidsklachten aan te pakken, en o.a. mijn stressniveau te verlagen. Ik vind het best een pittige therapie, omdat je de oefeningen op de een of andere manier in je dagelijks leven moet incorporeren. Dat is soms nog een uitdaging, maar gelukkig heeft Lisa handige tips hiervoor. Ik ben heel blij dat ik de stap heb gewaagd. Lisa is een uitstekende therapeute die de oefeningen en de ideeën achter de therapie goed uitlegt en daarbij ook de praktische toepassing in jouw leven het oog houdt. Doelstellingen blijven daardoor realistisch.

Trudy, 6114 januari 2022

Alex

Als COPD patiënt ervaar ik een chronisch ademtekort, al heel veel jaren. De laatste tijd leek dat gevoelen van ademtekort toe te nemen en ik merkte bij het sporten dat mijn prestaties achteruit gingen cq. dat ik meer moeite had om mijn ademhaling te controleren. Lisa, ik ken haar van het schaatsen, attendeerde me op de Buteyko methode. Ze gaf direct aan, ik ben niet onafhankelijk: ik heb een praktijk waarin ik de methode als therapeut toepas. Ik ben met haar in zee gegaan en dat is het beste dat ik tot nu toe in 2021 heb gedaan. De methode is letterlijk en figuurlijk een ‘verademing’. Hoewel ik kort bezig ben, heb ik nu al het idee controle terug te hebben over mijn ademhaling. De manier waarop Lisa de begeleiding doet ervaar ik als zeer prettig. Ik raad de methode én Lisa als coach aan iedereen aan, ook de ‘volledig gezonde’ mensen die geen last van hun longen hebben. Lisa nogmaals bedankt!

Alex, 621 mei 2021

Mariëlle

Beste Lisa, ik heb een tijdje geleden leren ademen via de Buteyko methode bij jou. Ik ben pas aan het begin van mijn ervaring, maar verwacht er nog heel veel van. Normaliter was ik heel snel buiten adem na een helling op te lopen, maar door bewuster te ademen merk ik dat het makkelijker gaat. Terwijl ik dacht meer lucht te krijgen via de mond, blijkt het tegenovergestelde waar te zijn. Ik had een hoge hartslag bij een lage bloeddruk, maar door de oefeningen merk ik dat mijn hartslag omlaag gaat i.p.v. omhoog. Ook bij hoge ademhaling, tijdens de stress op het werk, ben ik me steeds vaker bewust wat de ademhaling doet, en ik kan die steeds vaker aanpassen. Ik heb nog een hele weg te gaan, maar ben heel blij met deze handvatten.

Mariëlle, 4828 april 2021

Evi

Begin dit jaar heb ik de Buteyko-cursus van Lisa gevolgd. Ik had last van dagelijkse spanning en wekelijkse paniekaanvallen en had het gevoel dat dit iets lichamelijks was. Uiteindelijk kwam ik bij Lisa terecht. Vanaf het eerste moment gaf Lisa mij een goed gevoel doordat ze echt de tijd nam om naar mijn verhaal te luisteren. Het dagelijkse oefenen vergt wel planning en discipline maar als dit eenmaal lukt merk je echt veel verschil. Van te voren had ik nooit verwacht dat de ademhaling zoveel effect kan hebben op je lichaam en geest. Ik ben blij dat ik – dankzij Lisa – nu handvaten heb gekregen om om te kunnen gaan met mijn spanning en stress.

Evi, 2410 februari 2021

Clara

Beste Lisa, Het is nu ruim een jaar geleden dat ik de Buteyko-cursus bij je heb gevolgd, vanwege een onregelmatige hartslag en boezemfibrilleren. Ik wil even laten weten dat het met mij prima gaat. Ik heb totaal geen last bij het dragen van mondkapjes, dankzij Buteyko!! De controles in het ziekenhuis zijn heel goed: ik heb nul last en mijn pacemaker hoeft nog maar voor ± 1% te werken! De pacemaker-technicus kende de Buteyko-methode niet, maar is heel geïnteresseerd geraakt. Sinds afgelopen mei gebruik ik geen medicijnen voor mijn hart meer. Ik voel me prima. Heb net een kennis naar je verwezen, ik hoop dat ze komt.

Clara, 7310 februari 2021

Maxime

Ik ben de cursus gaan volgens omdat ik stressklachten had: slecht slapen, hyperventilatie en me slecht kunnen ontspannen. Na het intakegesprek bij Lisa had ik meteen veel vertrouwen in de cursus. Lisa legt alles duidelijk uit en neemt alle tijd voor je. De basis-oefening is fijn en geeft ook veel ontspanning. Al snel ging ik een stuk beter slapen en had ik ook geen last meer van duizelingen door slecht te ademen. Het kost wel heel veel tijd om de oefeningen 4x per dag te doen, maar wel heel lekker om jezelf die ontspanningsmomenten juist te geven. De oefeningen blijf ik voorlopig nog wel doen.

Maxime, 279 juni 2020

Jolanda

Ik ben half maart begonnen met de Buteyko cursus bij Lisa. Vanaf het eerste moment voelde het goed. Ze heeft mij veel geleerd. Ik ben er nog niet, maar op de goede weg en ik doe consequent mijn oefeningen. Bij Lisa ben ik terechtgekomen na een slaaponderzoek waarbij de uitslag 25 apneus per uur was. Ik kreeg toen een MRA-beugel, maar na enkele maanden ermee slapen bleken tijdens een hernieuwd onderzoek de slaapapneus gestegen. Toen kreeg ik een CPAP-apparaat. Vanaf het begin had ik daar veel moeite mee en kon ik maar niet aan wennen. In overleg met mijn arts ben ik ademhalingstherapie gaan doen en zodoende bij Lisa terechtgekomen. Ik snurk nu niet meer. Dank je wel Lisa voor alles wat je voor me gedaan hebt.

Jolanda, 6224 april 2020

Richard

Ik heb gisteren de Buteyko cursus bij Lisa afgerond. Door mijn chronische hyperventilatie had ik allerlei klachten zoals hartkloppingen, snel buiten adem, licht in het hoofd, gespannen nek en schouder spieren, etc. Lisa heeft duidelijk uitgelegd hoe de ademhaling werkt en wat het belang is van CO2 voor je lichaam en dat het dus niet alleen maar een afvalstof is. Door de verschillende technieken om een verminderde ademhaling te trainen voel ik me al een stuk beter. Er is nog veel winst te halen in mijn CP, maar dat heb ik vooral zelf in de hand door gedisciplineerd de oefeningen te doen. Ik ga er de komende maanden mee verder en hoop rond de zomer op een ochtend CP te zitten van 30. Lisa, nogmaals dank je wel.

Richard, 4730 maart 2020

Clara

Ik ben al jaren onder behandeling van de cardioloog. Vanwege een onregelmatige hartslag en boezemfibrilleren kreeg ik in 2013 een pacemaker en moest ik bètablokkers gaan slikken. Het afgelopen jaar kreeg ik zelfs een zwaarder medicijn. Ik ben in november begonnen en het effect is fantastisch. Al na vier weken heeft de cardioloog mijn medicatie gehalveerd. Het oefenen vraagt natuurlijk wel wat van je zelfdiscipline, maar het is ook prettig om te doen. In het algemeen voel ik me fitter en loop ik bijvoorbeeld sneller de trap op. Ik heb geen last meer van duizelingen, ook niet tijdens het tennissen. Bovendien krijg ik met een Buteyko-oefening onmiddellijk mijn hartslag naar beneden. Het is fijn om daar nu controle over te hebben.

Clara, 7117 januari 2020

Antoinette

Het jaar 2019 was voor mij onder meer een goed jaar omdat talrijke klachten afnamen door de Buteyko- ademtherapie die ik bij Lisa Suurland genoot …. In 2020 zal datgene wat ik ik bij haar heb geleerd alleen nog maar verdiepen. Fijn dat sinds ‘Buteyko’ ook mijn energie is toegenomen:-). Het vraagt enig doorzettingsvermogen om steeds weer te gaan zitten, maar oh, wat is ‘de beloning’ groot.

Antoinette31 december 2019

Ellen

Ik heb een enorm drukke baan en ben ervan overtuigd dat mijn chronische hyperventilatie het gevolg is van stress en een verkeerde (hoge) ademhaling. Lisa heeft mij aan de hand genomen en alle stappen die ik moet zetten met veel geduld uitgelegd. Ik ben mij nu veel bewuster van mijn ademhaling en heb ook baat bij de oefeningen. Lisa is een zeer professionele therapeute met een rustige en prettige uitstraling waardoor ik mij vanaf het eerste moment op mijn gemak voelde en na iedere bijeenkomst ontspannen huiswaarts ging.

Ellen22 december 2019

Jan

Ik ben eind mei 2019 begonnen met de cursus. Na eerst een intakegesprek, want ik was er nogal huiverig voor. Maar Lisa kon mij overtuigen en zo ben ik begonnen. Ik heb een matige vorm van COPD, 73 jaar en de longen van een 90- jarige. De cursus heeft mij meer bewustzijn gegeven omtrent de ademhaling, want de longblaasje die nog werken daar wil ik heel zuinig op zijn. De cursus heeft mij vitaler gemaakt en ik slaap ook beter en zorg dat ik altijd mijn mond gesloten hou tijdens inspanningen. Mijn COPD is daar niet door overgegaan, maar ik kan er beter mee omgaan. Met dank aan Lisa voor haar inlevingsvermogen en toewijding.

Jan, 7315 augustus 2019

Esther

Ik ben de cursus gaan doen omdat ik niet goed ademde, verschrikkelijk snurkte en door mijn mond adem. Het is een hele ervaring dat door goed te leren ademen alles veel beter gaat. Ik kon niet in slaap komen, maar door de cursus te doen ga ik vroeger naar bed, slaap goed uit en snurk al niet meer. Ik word beter wakker, omdat ik nu goed slaap, heerlijk om uitgerust wakker te worden. Ik raad iedereen die heel erg moe is en niet kan slapen aan om de cursus te doen. Je gaat je echt beter voelen. Het sprak me wel aan dat je ook van bepaalde medicijnen af kan komen. Mijn bloedonderzoek geeft na de cursus ook goede resultaten aan, dus wie weet heb ik straks misschien minder medicijnen. En Lisa, jij bedankt voor de cursus en de goede uitleg. Het is goed te begrijpen.

Esther, 582 augustus 2019

Nancy

Ik heb in oktober 2018 de Buteyko-cursus gevolgd. De cursus heeft mij bewuster gemaakt van mijn ademhaling. En zeker ook geholpen met het verbeteren van mijn slaap. Het gemiddelde van mijn apneus blijft nog steeds onder de 5, wel met hulp van het cpap-apparaat. Ik voel me inmiddels nog fitter dan vorig jaar toen ik bij Lisa de cursus volgde. De cursus heeft daar zeker aan bijgedragen.

Nancy, 5924 juli 2019

Monica

Ik heb in april 2019 de cursus bij Lisa gevolgd omdat ik last had van chronische hyperventilatie. Dit veroorzaakte benauwdheid en verkramping in de borstkas. Door de speciale ademhalingsoefeningen verminderde de klachten aanzienlijk. Ik heb veel baat bij deze oefeningen en het heeft mij zeker geholpen om van de chronische hyperventilatie af te komen.

Monica, 468 juli 2019

Jos

Doordat mijn astmaklachten de laatste tijd tijdens het sportief fietsen en mountainbiken wat toenamen, vooral bij aanvang inspanningen, leek het mij een goed idee om een Buteyko cursus te volgen. Ik hoopte door de cursus “meer lucht “ te krijgen en nog dieper te kunnen ademhalen. Al tijdens de voorlichtingsavond en de eerste cursusavond bleek dat het precies anders was dan dat ik in mijn hoofd had. Tijdens de cursus leerde ik de ademhaling juist klein te houden en niet zo diep mogelijk lucht te happen, en om tevens CO2 op te bouwen. Mijn metingen (controlepauze) werden redelijk snel beter door de oefeningen. Ik haalde merkbaar minder zwaar adem. Ook bij het sporten. Daarnaast veel bewuster bezig met hoe ik ademhaal. Mijn inspanningsastma is nu behoorlijk minder, mijn ademhaling veel lichter. Wel kwam ik na een paar maanden op een niveau dat lager was dan ik had gehoopt. Ik zag nauwelijks verbetering meer van de controlepauze waardoor ik niet meer genoeg tijd aan de oefeningen ging besteden. Toch doe ik nu nog steeds een aantal basisoefeningen en slaap met de pleister op de mond.

Jos, 636 juli 2019

Simone

Om klachten zoals duizeligheid, stress te verminderen ben ik de cursus gaan doen. Ik vond de uitleg en de theorie zeer helder en was blij dat ik aan de hand van concrete oefeningen kon werken aan mijn gezondheid. Als ik ‘s nu morgens begin met een oefening, dan voel ik me door de dag heen meer ontspannen. Ik begin de dag dan gewoon anders. Ook ben ik niet meer duizelig en niet meer bang om duizelig te worden. En als ik een keer (bijv. na veel praten) wat licht in mijn hoofd ben, dan heb ik een handvat om mijn ademhaling onder controle te krijgen. Heb dus geen last van paniek meer. Ik ga een oefening doen (lichter ademen) en dan trekt dat lichte gevoel in mijn hoofd weer weg. Ook kan ik de oefeningen toepassen tijdens het hardlopen.

Simone, 563 juli 2019

Amal

Ik heb Lisa benaderd omdat mijn zoon sinds de geboorte onregelmatig ademt. Lisa heeft ons uitgelegd wat er gebeurt op de wijze zoals hij ademt en wat wij kunnen bereiken als hij een nieuwe techniek aanleert. Lisa heeft echt de tijd voor ons genomen om ons de materie uit te leggen en een kind van 9 te boeien met ademhalingsoefeningen. De oefeningen zijn best intensief. Maar omdat mijn zoon begrijpt wat deze opleveren, doet hij de oefeningen wel. Een extra stimulans is n betere prestatie bij het voetballen:). De techniek is niet lastig, maar het oefenprogramma is wel intensief. Lisa weet de techniek helder over te brengen en neemt alle tijd. Wij zijn ook superblij met de flexibiliteit van Lisa en nazorg.

Amal, 928 juni 2019

Mariette

Ik heb in december 2018 de cursus gevolgd vanwege een benauwd gevoel met ademen en slecht slapen door spanning. Alles is goed en rustig uitgelegd. Het thuis oefenen blijkt in de praktijk toch lastiger te zijn. Goede en fijne begeleiding. Lisa neemt echt de tijd voor je. Het gaat op dit moment een stuk beter. Ademhaling is beter onder controle. En wanneer het niet zo is heb ik toch de handvatten om mijn ademhaling rustiger te krijgen. Of je de cursus moet volgen ligt echt aan de persoon zelf en de persoonlijke situatie. Had zelf wel meer het idee dat het beter zou lukken en ik het makkelijker onder de knie zou krijgen. Maar door een drukke gezinssituatie niet de tijd gehad om te blijven oefenen. Ik heb er veel aan gehad. Ik ben nu wel rustig en kan vaak de rust weer herpakken. Slapen met tape gaat nog wel steeds goed.

Mariette, 4314 mei 2019

Gina

Ik heb astma en daarom heb ik de cursus gevolgd. Het werd makkelijk en begrijpelijk uitgelegd, en wanneer je het oefenen goed in je schema hebt gepland, is het makkelijk om er een standaard routine van te maken. Buteyko heeft me op de lange termijn geholpen bij het beter controleren van mijn adem en het voorkomen van een astma-aanval. Ik kan het anderen zeker aanraden, want het helpt je ontspannen, beter ademen en voorkomen van een astma-aanval.

Gina, 1522 januari 2019

Heske

Vanwege stressklachten en het niet onder controle kunnen krijgen van mijn ademhaling bij stress heb ik in december 2018 de cursus gevolgd. Lisa legt de theorie heel goed uit, waardoor je begrijpt wat er in je lichaam gebeurt. Dit vind ik enorm helpen om de oefening uit te voeren en te weten waar je de oefening(en) voor doet en wat er dus gebeurt. Het kost relatief veel tijd, maar het leverde mij al heel snel veel op. Ik integreer de oefeningen ook tijdens fietsen, werken of vergaderingen. Het resultaat is dat ik veel minder stress heb. En als ik stress voel kan ik door middel van een (korte) oefening mijn ademhaling onder controle krijgen, waardoor de spanning vermindert of verdwijnt. Ik zou anderen met dezelfde klachten zeker deze cursus aanbevelen. Het zijn eenvoudige oefeningen en ze leveren resultaat; bij de één misschien wat sneller dan bij de ander, maar je lost klachten op zonder medicatie en dat is altijd beter dan met.

Heske, 4819 januari 2019

Man

Ik heb in oktober 2018 de Buteyko-cursus gevolgd. Ik had last van snurken en was snel buiten adem bij inspanning en sporten. Ik ben erg tevreden over de duidelijke uitleg en begeleiding door Lisa, het professionele cursusboek en de andere producten die je erbij krijgt. De oefeningen vond ik goed te doen. Je moet er wel consequent tijd voor maken, anders heb je er niks aan. Dat heb ik ook gedaan en ik stond er versteld van hoe snel ik vooruit ging. Heb weinig last meer van snurken en blijf overdag veel makkelijker door mijn neus ademen. Het sporten gaat beter en ik kan mijn ademhaling sneller weer rustig krijgen. Ik zie tijdens de conditietraining anderen nog wel eens een poosje uithijgen, maar dat doe ik bewust niet.

Man, 7210 januari 2019

Wat was je ervaring?