Mondademhaling bij kinderen

Buteyko ademhaling kinderen

Bij elke pasgeboren baby zien we dat het door de neus ademt en dat het buikje op en neer gaat. Maar veel kinderen beginnen al na een paar maanden door hun mond te ademen. De neusademhaling lukt niet meer door bijvoorbeeld een gezwollen neusamandel, opgezette keelamandelen of een verstopte neus. Mondademhaling lijkt misschien onschuldig, maar dat is het niet.

Hoe belangrijk neusademaling is, wordt uitgelegd in de voorlichtingsvideo op de website omft.info. OMFT staat voor Oro-myofunctionele therapie, een oefentherapie voor het versterken van de spieren in en rond de mond. In deze video worden de negatieve effecten van mondademen op kaken en gebit uitgelegd. De conclusie is simpel: ‘De neus is om door te ademen. De mond is om mee te eten.’

Met de Buteyko-methode sluiten we hierop aan. De kinderen doen ademhalingsoefeningen zodat ze door de neus kunnen blijven ademen.

Nadelige effecten van mondademhaling

 • Het is schadelijk voor de ontwikkeling van het gezicht, de tanden en de bovenste luchtwegen. Als een kind veel en lang door mond ademt, dan beinvloedt dat de ontwikkeling van het gelaat. De kans neemt toe dat het kind abnormale gelaatstrekken ontwikkelt. Het krijgt een lang, smal gezicht met smalle mond, en met kleinere luchtwegen die zo blijven tot op de volwassen leeftijd. Hierdoor blijft de slechte ademhalingsgewoonte in stand en kunnen er langdurige gezondheidsklachten ontstaan.
 • Bij kinderen die door de mond ademen, is het ademvolume te groot. In feite zijn ze chronisch aan het overademen. Dit zet in het lichaam processen in gang waarbij de zuurstofvoorziening in gevaar komt. In dat geval krijgen ook de hersenen minder zuurstof, wat nadelig is voor de cognitieve ontwikkeling en het gedrag van het kind.
 • ’s Nachts door de mond ademen kan leiden tot slaapstoornissen met problemen zoals snurken en slaapapneu. Ook hier komt de zuurstofvoorziening in het geding.

Ademt je kind door de mond?

Als ouder doe je er verstandig aan om je kinderen goed te observeren, bijvoorbeeld tijdens huiswerk, gamen, tv kijken en slapen. Neem ook de tijd op dat ze door de mond ademen. Is dat 40 procent of meer van de tijd, dan is het nodig om actie te nemen. Als het om slapen gaat, kijk hier een naar onderstaande vragen. Wanneer je een of meer vragen met ‘ja’ beantwoordt, dan kan er sprake zijn van een slaapgerelateerde ademhalingsstoornis.

 • Ademt je kind door de mond als het slaapt?
 • Woelt en draait het veel in bed?
 • Snurkt je kind of zijn er ademstilstanden tijdens het slapen?
 • Kun je je kind horen ademen tijdens de slaap?
 • Wordt je kind ‘s nachts wakker, heeft het nachtmerries, moet het gaan plassen of plast het in bed?
 • Is je kind bij het wakker worden moe, heeft het een droge mond en/of een verstopte neus?

Wil je advies inwinnen, neem dan contact op voor een gratis telefoongesprek. Of boek direct je eerste sessie. Via de knop ‘Afspraak maken’ kies je in mijn agenda eenvoudig het tijdstip dat jou uitkomt.

Afspraak maken

Buteyko-cursus tot 18 jaar

Buteyko ademhaling kinderen

De cursus

Elk kind heeft haar of zijn eigen mogelijkheden om de ademhaling te verbeteren. Het programma wordt afgestemd op wat bij het kind past. Tijdens de bijeenkomsten zijn we vooral aan het oefenen. En … geef ik tot slot ook huiswerk mee om thuis flink door te oefenen.

 • Cursustarief is € 255.
 • 3 consulten waarin het kind de voor hem/haar passende oefeningen leert
 • Consulten op afspraak: live of online, of een combinatie
 • Met uitgebreide intake en begeleiding
 • Oefenprogramma voor 3 maanden
 • Cursuspakket met cursusboek, timer, tape en zout
 • Bij inschrijving gelden de Algemene Voorwaarden

Hoe ademt je kind?

Buteyko heeft een eenvoudige test ontwikkeld, namelijk het meten van de Controlepauze. Vanaf ongeveer 14 jaar kunnen jongeren deze test  doen. Bij jongere kinderen werken we met een andere methode: we tellen het aantal ‘Stappen’ dat ze doen terwijl ze een adempauze nemen. Neem contact op voor uitleg als je dit thuis wilt proberen.

Ademt je kind door de mond?

Neem dan gerust contact op voor een vrijblijvend advies, eventueel door onderstaand contactformulier in te vullen. Of als je direct een afspraak wilt maken, hetzij voor een gratis telefoongesprek of voor de eerste Buteyko-sessie, gebruik dan deze knop.

Afspraak maken

Bij welke klachten?

Vraag vrijblijvend advies