Klachten bij long COVID

De meeste mensen die COVID-19 hebben gehad, herstellen binnen een paar weken. Maar er is ook een groep die langere tijd klachten houdt. Dat kan zowel na een mild als een heftig ziekteverloop zijn. De term ‘Long COVID’ (of post-COVID-syndroom) wordt gebruikt om de aanhoudende symptomen te beschrijven.

Veel voorkomende symptomen zijn vermoeidheid, kortademigheid, cognitieve problemen, maar ook andere die het dagelijks functioneren belemmeren. Het kan zijn dat je vanaf het begin van de infectie klachten hebt, maar je kunt klachten ook terugkrijgen na een eerder herstel. In de loop van de tijd kunnen ze meer of minder ernstig worden.

Bij long COVID is de standaard Buteyko-cursus niet geschikt. Het traject is individueel en gericht op het herstellen van het adempatroon, vaak gepaard gaande van extra psychosociale begeleiding. Alle (ademhalings)oefeningen worden aangepast aan de klachten en zorgvraag.

Wil je advies inwinnen, neem dan contact op voor een gratis telefoongesprek. Of boek direct je eerste sessie. Via de knop ‘Afspraak maken’ kies je in mijn agenda eenvoudig het tijdstip dat jou uitkomt.

Afspraak maken

Ademhalingsproblemen bij Long COVID

Onderzoek aan het Radboudumc (2022) laat zien dat veel patiënten een verstoorde ademhaling hebben na een coronabesmetting. De onderzochte 21 patiënten hadden slechts een milde vorm van COVID-19 gehad en konden thuis uitzieken. Toch kregen ze ernstige en langdurige klachten.

Terwijl longfunctie, bloedonderzoeken en conditie normaal bleken te zijn, zagen de onderzoekers tijdens een fietstest een afwijkende ademhaling bij bijna alle patiënten. Ze zochten tijdens het fietsen continu naar hoe ze moeten ademen. Ook praten gaf problemen met de ademhaling. Veel patiënten ademende te snel of te diep, waardoor klachten als vermoeidheid, benauwheid e.d. ontstaan.

De onderzoekers constateren dat de afwijkende ademhaling en gevolgen lijken op het chronisch hyperventilatiesyndroom. Ze adviseren gerichte ademtherapie.

Buteyko bij Long COVID

De Buteyko-methode is een intensieve oefentherapie die ontwikkeld is om het chronisch hyperventileren om te buigen naar een normaal, functioneel adempatroon.

Bij long COVID bouwen we het oefenprogramma langzaam uit. Vergeleken met het standaard Buteyko-programma duren de oefeningen korter maar moeten ze vaker op de dag gedaan worden. Het opbouwschema is altijd afgestemd op de persoon en haar/zijn progressie.

Waarom zoveel en voor langere tijd oefenen? Bij long COVID is het longweefsel weliswaar gezond, maar de aansturing van de ademhaling vanuit het brein is ernstig verstoord. Met veelvuldige Buteyko-oefeningen over een langere periode (tot mogelijk 12 maanden) wordt het brein als het ware gereset tot een normale, functionele aansturing. Hierdoor herstellen belangrijke (biochemische) processen in het lichaam en normaliseert o.a. de stofwisseling in de spieren.

Begeleiding bij Long COVID

Tijdens het intakeconsult brengen we je situatie en je klachten in beeld, en wat je wilt bereiken. Het intakeformulier heb je dan thuis al ingevuld zodat je op het gesprek bent voorbereid. Samen bespreken we wat de beste aanpak voor je is. Het kan zijn dat we een tweede sessie nodig hebben om dit helder te krijgen.

Afhankelijk van je situatie kan ik je om te beginnen helpen met:

  • Buteyko-ademtherapie: bij long COVID zien we altijd dat de ademhaling ernstig ontregeld is. Met een aangepast programma van oefeningen volgens de Buteyko-methode, ga je thuis dagelijks oefeningen doen. Dit bouwen we stapsgewijs uit.

Daarnaast kan ik je andere vormen van therapie aanbieden:

  • EMDR: indien je herbelevingen hebt van nare ervaringen tijdens je ziekteperiode, dan is EMDR een geschikte methode om ze te verwerken. Ook bij angsten (zoals angst voor de toekomst) geeft EMDR goede resultaten.
  • Cognitieve hypnotherapie: slaapproblemen en pijnklachten zijn met hypnotherapie beter onder controle te krijgen. Je ontwikkelt hierbij vaardigheden in zelfhypnose, gericht op ontspanning, angstreductie en pijnmanagement. Thuis oefen je dagelijks met de audiobestanden die ik maak tijdens je sessie.
  • Craniosacraaltherapie: bij spannings- en pijnklachten ondersteunt craniosacraaltherapie het natuurlijk herstelvermogen van het lichaam.

Tarief en aanmelden

  • Voor particulieren: zie de verschillende tarieven op deze pagina. Vergoeding uit de aanvullende verzekering is vaak mogelijk.
  • Voor trajecten die zakelijk of door de werkgever worden vergoed, gelden andere tarieven. Informeer vrijblijvend naar de voorwaarden.

Heb je long COVID en behoefte aan begeleiding? Via onderstaande knop kun je direct een afspraak maken voor een consult of een gratis telefonisch adviesgesprek.

Afspraak maken

Bij welke klachten?

Vraag vrijblijvend advies