Hoge bloeddruk

Buteyko ademhaling bij hoge bloeddruk

Bij hoge bloeddruk is de bloeddruk zo hoog dat het schadelijk voor de gezondheid is. Het kan uiteindelijk zelfs leiden tot hartfalen, een beroerte of nierproblemen. Buteyko legde – als arts en patiënt  – al in 1952 een verband tussen ademhaling en hoge bloeddruk. Hij ontdekte dat door langzamer en lichter te ademen zijn symptomen van hoge bloeddruk minder werden en dat opzettelijk hyperventileren de klachten juist verergerde.

Een probleem bij hoge bloeddruk is dat het niet altijd direct duidelijk is. Sommige mensen ontdekken het pas bij een routinematige bloeddrukcontrole. Of ze krijgen geen enkel waarschuwingssignaal tot het ineens goed mis is. Wie wel symptomen ervaart kan o.a. last hebben van wazig zien, geheugenverlies, hoofdpijn, duizeligheid, hartkloppingen en kortademigheid.

Motor van de bloedsomloop

Het hart pompt de hele dag bloed door het lichaam. Zuurstofrijk bloed stroomt door de slagaders, zodat weefsels en organen worden voorzien van zuurstof. Het hart pompt het zuurstofarme bloed vervolgens terug naar de longen waar het nieuwe zuurstof krijgt. Door de pompfunctie van het hart oefent het bloed druk uit op de wanden van de slagaders. Deze druk fluctueert voortdurend om te voldoen aan veranderende eisen.

De bloeddruk wordt geregeld door sensoren in halsslagader en de aortaboog. Deze zogenaamde baroreceptoren ‘registreren’ de bloeddruk en sturen informatie hierover naar de hersenstam waar de bloeddruk wordt gereguleerd.

Hoge bloeddruk

Hoge bloeddruk ontstaat als de baroreceptoren niet goed meer werken of door een vernauwing van de slagaders. In dat geval kan het bloed niet zo makkelijk doorstromen. Het hart begint harder te werken om de bloedcirculatie op peil te houden. De extra druk die dit oplevert is tijdelijk een oplossing, maar het belast het hart en de bloedvaten en dat is schadelijk op lange termijn.

Mensen met een hoge bloeddruk gaan sneller ademen bij stress. Ze ademen minder met het middenrif en meer boven in de borst, waardoor de longblaasjes  minder zuurstof opnemen. Bij chronische stress raakt het autonome zenuwstelsel nog meer uit balans. Door chronisch overademen ontstaat er vasoconstrictie (vernauwing van de bloedvaten). Gevolg is dat het hart nog harder moet werken om het bloed rond te pompen.

Wil je advies inwinnen, neem dan contact op voor een gratis telefoongesprek. Of boek direct je eerste sessie. Via de knop ‘Afspraak maken’ kies je in mijn agenda eenvoudig het tijdstip dat jou uitkomt.

Afspraak maken

Effect van Buteyko op hoge bloeddruk

Een ongezonde leefstijl en chronische stress kunnen tot hoge bloeddruk leiden. Ook een genetische aanleg kan het risico vergroten. Toch is er reden tot hoop, want met leefstijlkeuzes zijn het risico en de bloeddruk te verlagen. De Hartstichting adviseert om gezond te eten, bij overgewicht af te vallen, voldoende te bewegen, niet te roken en stress te reguleren.

Daarnaast heeft een gezond ademhalingspatroon een gunstig effect. Er is een duidelijk verband tussen hoge bloeddruk, stress en ademhaling. Dit is in positieve zin te beïnvloeden met de Buteyko ademhalingsoefeningen. Langzamer, lichter en dieper in de buik ademen (met het middenrif) brengt het zenuwstelsel weer in balans, waardoor bloeddruk, ademfrequentie en hartslag dalen.

Het verhaal van Clara (73)

Januari 2020 schrijft ze: “Vanwege een onregelmatige hartslag en boezemfibrilleren kreeg ik in 2013 een pacemaker en moest ik bètablokkers gaan slikken. Het afgelopen jaar kreeg ik zelfs een zwaarder medicijn. Ik ben in november met Buteyko begonnen en het effect is fantastisch. Al na vier weken heeft de cardioloog mijn medicatie gehalveerd. In het algemeen voel ik me fitter en loop ik bijvoorbeeld sneller de trap op. Ik heb geen last meer van duizelingen, ook niet tijdens het tennissen. Bovendien krijg ik met een Buteyko-oefening onmiddellijk mijn hartslag naar beneden.”

En in februari 2021: “… De controles in het ziekenhuis zijn heel goed: ik heb nul last en mijn pacemaker hoeft nog maar voor ± 1% te werken! Sinds afgelopen mei gebruik ik geen medicijnen voor mijn hart meer. Ik voel me prima.”

Welke cursussen zijn er?

Buteyko-PRIVÉ

Als je graag individueel werkt en je eigen tijden wilt kunnen bepalen.

Buteyko ademhaling cursus compleet
Meer weten

Buteyko-GROEP

Als graag in een groep (4-8 pers.) leert en voordeliger uit wilt zijn.

Meer weten

Hoe is je ademhaling nu?

Buteyko heeft een eenvoudige test ontwikkeld, namelijk het meten van de Controlepauze. Hoe je deze test doet, lees je hier.

Last van hoge bloeddruk?

Neem dan gerust contact op voor een vrijblijvend advies, eventueel door onderstaand contactformulier in te vullen. Of als je direct een afspraak wilt maken, hetzij voor een gratis telefoongesprek of voor de eerste Buteyko-sessie, gebruik dan deze knop.

Afspraak maken

Bij welke klachten?

Vraag vrijblijvend advies