De Buteyko-methode bestaat uit diverse ademhalingsoefeningen die variëren van ontspannen tot actief. Tijdens de cursus zul je ze allemaal leren doen, zodat je thuis naar behoefte kunt afwisselen. Sommige oefeningen zijn misschien niet geschikt voor je, wat tijdens de cursus wordt uitgelegd. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat je hartproblemen, diabetes of een hoge bloeddruk hebt. Je gaat alleen de oefeningen doen die passen bij je gezondheidssituatie.

Ontspannen ademen met Buteyko-oefening

Wanneer je een oefening doet, voel je vaak al vrij snel effect. De luchtwegen openen – je neus gaat ineens weer open – en de bloedcirculatie verbetert, waardoor je bijvoorbeeld warmere handen en voeten krijgt.

Hoe (on)gezonde mensen ademen

Buteyko heeft in zijn werkzame leven een paar duizend mensen geobserveerd of behandeld. Al in de jaren ‘50 merkte hij op dat ongezonde mensen – zelfs in rust – een duidelijk aanwezige, merkbare ademhaling hebben. Ze ademen vaak door de mond, hoog in de borst, met een hogere ademfrequentie en -volume. En dit verschilt wezenlijk van de regelmatige, moeiteloze en rustige ademhaling van gezonde mensen. Zij ademen door de neus, met vooral het middenrif, en met een normale frequentie en ademvolume.

In de decennia die volgden heeft Buteyko een programma ontworpen om de ademhaling te normaliseren. Met langzamer ademen en korte adempauzes is het mogelijk om minder lucht te ademen. Natuurlijk lukt dat niet van de ene op het andere dag. Wie de Buteyko-cursus gaat volgen moet rekenen op dagelijks een aantal keren oefenen, gedurende drie maanden of soms ook langer, om je doel te bereiken.

Door het dagelijks oefenen verandert er structureel wat: het ademhalingspatroon herstelt naar een gezonde ademfrequentie en -volume. Wie goed oefent knapt zichtbaar op van klachten als benauwdheid, vermoeidheid, duizeligheid, slaapproblemen, astma en Rhinitis.

Neusademhaling

Tijdens de Buteyko-cursus leer je diverse ademhalingsoefeningen. Het begint ermee om dag en nacht door de neus te ademen. Neusademhaling, met de tong rustend tegen het gehemelte, zorgt ervoor dat de luchtwegen opener zijn. Dit vermindert het risico op slaapproblemen, bijvoorbeeld door snurken of apneus. Wanneer je overschakelt naar neusademhaling, kan het zijn dat je soms het gevoel hebt niet genoeg lucht te krijgen. Dit gevoel van ‘luchthonger’ wordt echter al snel minder door de ademhalingsoefeningen herhaaldelijk te doen.

Vanuit fysiologisch oogpunt is het normaal om door de neus in- en uit te ademen. Immers, alle zoogdieren doen dit. Door de mond ademen is een slechte gewoonte die vaak het gevolg is van een verstopte neus. Daarom is een van de eerste oefeningen ook de zogenaamde ‘Neusopener’. Als je namelijk een minuut lang door je neus kan ademen, dan kun je de hele dag door je neus ademen.

De Buteyko-oefeningen

Bij Buteyko-cursus.nl leer je de volgende oefeningen:

  • Controlepauze: deze test geeft feedback op je ademvolume.
  • Neus-opener: door beweging en een adempauze wat luchthonger creëren, zodat de luchtwegen verruimen (lees ook dit blogartikel).
  • Verminderde ademhaling: verminderen van ademvolume door ontspanning van spieren en minder lucht ademen.
  • Basis-oefening: mini-protocol van ‘voormeting’ – Verminderde ademhaling –  ‘nameting’. In diverse variaties
  • Mini-pauzes: korte adempauzes die incidenteel of als een complete oefening worden uitgevoerd.
  • Wandel-oefeningen: wandelen met lichte tot sterkere luchthonger – afhankelijk van je Controlepauze en conditie.
  • Hyperventilatie-aanval opvangen: oefening om een acute hyperventilatieaanval te stoppen of te voorkomen.
  • Stappen-oefeningen: oefeningen waarbij lichamelijke activiteit en Verminderde ademhaling worden afgewisseld.
  • Praat-oefening: jezelf trainen om lichter te ademen tijdens het praten.

Daarnaast krijg je uitleg en advies met betrekking tot:

  • Ademen tijdens het slapen
  • Wat te doen als je een ‘reinigingsreactie’ krijgt
  • Controle houden over je ademhaling tijdens beweging en sporten
  • Invloed van voeding op je ademhaling
  • Relatie tussen stress en een ontregelde ademhaling
  • Wat te doen bij een luchtweginfectie (rust!)
  • Afbouwen van de oefeningen
  • Regelmatig overleggen met je huisarts over je medicatie.

Zelf aan de slag

Ben je gemotiveerd om actief wat aan je klachten te doen? Dan is de Buteyko-methode wellicht voor jou een goede keuze. Neem je gerust contact op voor een vrijblijvend advies.

Vraag vrijblijvend advies