De Buteyko-methode

dr. Konstantin ButeykoDe methode is ontwikkeld door de Oekraïense arts Dr. Konstantin Buteyko (1923-2003). Hij studeerde geneeskunde in Moskou vanaf 1946 en raakte tijdens zijn studie steeds meer gebiologeerd door de relatie tussen ademhaling, ziekte en genezing. Vanaf 1952 werkte hij als arts-assistent in een Moskou’s ziekenhuis. Zelf kampte hij met een erg hoge bloeddruk. Op een dag, met barstende hoofdpijn en kloppende slapen, liet hij zijn medicijnen staan en begon als experiment bewust minder diep te ademen. Zijn verwachting kwam uit: de hoofdpijn nam af en zijn hartslag werd rustiger. Het was het begin van de ontdekking van een nieuwe behandeling voor vele aandoeningen.

In 1958 kreeg hij de leiding over een laboratorium. Met een team van specialisten onderzocht hij de relatie tussen ademhaling en ziekte. Het laboratorium was uitgerust met de modernste apparatuur, waarmee hij metingen kon doen. Hij wist verbanden aan te tonen tussen chronisch diepe ademhaling, diverse biochemische processen in het lichaam, en vele symptomen en ziektes als hoge bloeddruk, astma, allergie, paniekaanvallen, longemfyseem, slaapproblemen en hoofdpijn. De ademtherapie die hij ontwikkelde kreeg uiteindelijk – na de val van het ijzeren gordijn – ook in het Westen bekendheid.

Essentie van de methode

Het doel is om de ademhaling te herstellen tot de gezonde norm. De diepte van je ademhaling – de hoeveelheid lucht die je in- en uitademt – moet passen bij je lichamelijke inspanning. Veel mensen ademen (veel te) veel. En naarmate je een meer zittend en stressvol bestaan hebt, wordt dit alsmaar erger. De essentie van de methode is het regelmatig en met gerichte aandacht doen van ademhalingsoefeningen om dit proces te keren. In wezen train je het ademhalingscentrum in je hersenen, dat de ademfrequentie en de ademdiepte reguleert, tot een rustigere ademhaling.

Buteyko’s theorie

Buteyko stelde dat een chronisch diepe ademhaling ongezond is. Koolzuurgas (CO2) speelt hier de centrale rol. Zwaar ademhalen leidt ertoe dat je veel koolzuurgas uitblaast. De concentratie in het lichaam neemt dan af. Als dat – bijvoorbeeld door stress, ziekte of pijn – langere tijd duurt, raakt het ademhalingscentrum verkeerd ingesteld, waardoor er chronische hyperventilatie ontstaat.

Te zwaar ademen, verlies van koolzuurgas brengt drie problemen met zich mee. Ten eerste verkrampt het gladde spierweefsel rondom de aderen, waardoor de zuurstoftoevoer naar de hersenen, nieren en andere organen vermindert. Ook vernauwt het gladde spierweefsel rondom de luchtwegen, de darmen en de maag, wat andere problemen met zich mee brengt. Ten tweede wordt bij te diepe inhalatie de afgifte van zuurstof vanuit de bloedbaan aan de lichaamscellen juist verminderd. Dit staat bekend als het Bohr-effect: te weinig koolzuurgas verhindert dat de hemoglobine in de rode bloedcellen de zuurstof afstoot aan de cellen. Ten derde ontregelt diepe ademhaling de pH-waarde van het bloed, het zuur-base evenwicht: het bloed wordt na verloop van tijd minder zuur en het lichaam gaat processen in gang zetten om de zuurgraad te herstellen. Als dit door aanhoudende hyperventilatie niet lukt, dan verandert de werking van enzymen, vitamines, mineralen en hormonen, wat nadelig werkt de stofwisseling en het immuunsysteem. Welke klachten er ontstaan hangt af van waar iemand in aanleg kwetsbaar voor is.

Zelf de regie

De Buteyko-ademtherapie is dus gericht op het chronisch te zwaar ademhalen. Je doet kennis op over hoe de ademhaling werkt en je leert diverse ademhalingsoefeningen op de juiste manier doen. Ook krijg je adviezen over voeding, slapen, praten, bewegen en sporten die je helpen je ademhaling te herstellen.

Buteyko werkt complementair

De Buteyko-methode is geen medische behandeling, maar werkt complementair. Aanpassing van medicatie doe je altijd in overleg met je behandelend arts.

Heb je problemen met je ademhaling of gezondheid?

Wil je op een natuurlijke manier je klachten verminderen? Neem dan gerust contact op om je situatie voor te leggen. Het advies is gratis en vrijblijvend.

 

Voor vragen of vrijblijvend advies