Buteyko-methode

De Buteyko-methode is in de jaren 50 van de vorige eeuw ontwikkeld door de Oekraïense arts Konstantin Buteyko. Hij ontdekte het belang van gezond ademhalen en bedacht een manier om een verstoord adempatroon te herstellen. Gezond ademen begint met in- en uitademen door de neus, dag en nacht. Tegelijk is de ademhaling is licht, regelmatig en moeiteloos en wordt vooral het middenrif gebruikt.

Bij een moeizame ademhaling zien over het algemeen dat iemand hoog in de borst ademt, vaak door de mond. Dat kan klachten geven zoals het gevoel niet goed te kunnen ademen, snel kortademig zijn in rust of bij inspanning, vaak geeuwen of zuchten, of het gevoel niet genoeg lucht te krijgen. Ook kan de ademhaling gedurende periodes onregelmatig zijn.

Doel van Buteyko

Het doel van de Buteyko-methode is het herstellen van de neusademhaling en normale functionele adempatronen. De kern van de Buteyko-methode is het doen van ademhalingsoefeningen. Tijdens deze oefeningen adem je wat minder lucht in zodat je licht gevoel van luchthonger krijgt. Dit gevoel betekent alleen maar dat kooldioxide (CO2) in het bloed is gestegen, wat ook de bedoeling is. Door een tijdlang de oefeningen te doen, wen je er aan en stijgt de concentratie kooldioxide structureel. En juist daardoor verbetert de bloedsomloop, gaan luchtwegen open en krijgt je lichaam meer zuurstof.

Buteyko is ook een leefstijlkeuze

Gezond ademen is belangrijk omdat het – vanwege de zuurstofvoorziening aan alle cellen – verbonden is met het hele lichaam. De ademhaling is grotendeels automatisch, maar wordt ook sterk beïnvloed door de stress van het dagelijks leven, wat we eten en drinken, overmatig zitten en te weinig bewegen, veel praten en andere persoonlijke en omgevingskenmerken. Het kan dus zijn dat je ook hierin wat zult veranderen om weer goed en ontspannen te kunnen ademen. Op die manier krijg je je klachten onder controle en voel je je beter en vitaler.

Als je te diep ademt

Buteyko’s boodschap kunnen we het beste samenvatten met “Adem licht, niet diep”. Iets wat je zelden of nooit hoort van yoga- of Pilates leraren of andere coaches. Meestal worden ademtechnieken gebruikt die je stimuleren om ‘diep’ te ademen op een manier waarbij je te veel lucht in- en uitademt. En als je dit doet, stel je neemt tien van dit soort grote ademteugen, hoe vaak werd je dan niet licht in het hoofd of duizeligheid? De leraar of coach legt dat dan uit als “je krijgt ineens veel zuurstof en daar ben je niet aan gewend”, maar dat klopt niet. Het diepe ademen veroorzaakt juist die duizeligheid.

Als je meer lucht ademt dan passend is bij de lichamelijke inspanning, zullen bloedvaten vernauwen en geven rode bloedcellen minder gemakkelijk zuurstof af aan de cellen. De hersencellen krijgen dus minder zuurstof en dat is waardoor je duizelig wordt. Om de bloedvaten weer open te krijgen moet je dus het tegenovergestelde doen: de ademhaling lichter maken, waarbij er minder lucht de longen in- en uitstroomt.

Hoe goed adem jij? Test jezelf

Buteyko heeft een eenvoudige test ontwikkeld om te zien hoeveel lucht je gewend bent te ademen. Het heet de Controlepauze. (Bij kinderen tot 13 á 14 jaar gebruiken we overigens een andere meetmethode; neem daarvoor even contact op.) Je kunt de Controlepauze thuis makkelijk meten. Het gaat zo:

  • –  Ga rechtop op een stoel zitten en adem een paar minuten ontspannen door je neus.
  • –  Knijp na een ontspannen uitademing je neus dicht: je stopt met ademen.
  • –  Wacht tot je de eerste aandrang voelt om weer te gaan ademen.
  • –  Laat dan je neus los en kijk hoeveel tijd er verstreken is.

 

 

Als je weer net zo rustig ademt als voor de meting, dan heb je goed gemeten. Maar als je de neiging hebt om na het loslaten van je neus dieper te inhaleren, dan ben je te lang doorgegaan. Wacht even een minuut en doe de test nog eens.

Betekenis van de Controlepauze

Hiervoor geldt de volgende richtlijn. Bij een Controlepauze onder de 15 seconden, dan adem je duidelijk te veel. Zit je controlepauze tussen 15 en 25 seconden, dan adem je nog steeds meer dan de medische norm, maar al iets beter. Tussen 25 en 35 seconden is je ademhaling al behoorlijk goed en bij 40 seconden is deze optimaal.

Heb je gezondheidsklachten? Een lage controlepauze?

Wil je op een natuurlijke manier je klachten verminderen? Neem dan gerust contact op om je situatie voor te leggen.

 

Vraag vrijblijvend advies