Hoge bloeddruk

Bij hoge bloeddruk is de bloeddruk zo hoog dat het schadelijk voor de gezondheid is. Het kan uiteindelijk zelfs leiden tot hartfalen, een beroerte of nierproblemen. Buteyko legde – als arts en patiënt  – al in 1952 een verband tussen ademhaling en hoge bloeddruk. Hij ontdekte dat door langzamer en lichter te ademen zijn symptomen van hoge bloeddruk minder werden, en dat opzettelijk hyperventileren de klachten juist verergerde.

De problemen bij hoge bloeddruk

Het hart pompt de hele dag bloed door het lichaam. Het verspreidt zuurstofrijk bloed door slagaders en aders, en voorziet hersenen, spieren, weefsels en organen van zuurstof. Het hart pompt zuurstofarm bloed terug naar de longen waar het nieuwe zuurstof krijgt. Door de pompfunctie van het hart oefent het bloed druk uit op de wanden van de slagaders. Deze druk fluctueert voortdurend om te voldoen aan veranderende eisen.

De bloeddruk wordt geregeld door drukgevoelige zenuwuiteinden genaamd baroreceptoren. Hoge bloeddruk ontstaat als de baroreceptoren niet goed meer werken, of als gevolg van een vernauwing van de slagaders. In dat geval kan het bloed niet zo makkelijk stromen en neemt de druk toe. Het hart begint harder te werken om de bloedcirculatie door het lichaam op peil te houden. De extra druk die dit oplevert is tijdelijk een oplossing, maar het belast het hart en de bloedvaten en dat is op lange termijn schadelijk.

Een probleem bij hoge bloeddruk is dat het niet altijd direct duidelijk is. Sommige mensen ontdekken het pas bij een routinematige bloeddrukcontrole. Of ze krijgen geen enkel waarschuwingssignaal tot het ineens goed mis is. Wie wel symptomen ervaart kan o.a. last hebben van wazig zien, geheugenverlies, hoofdpijn, duizeligheid, hartkloppingen en kortademigheid.

Effect van Buteyko op hoge bloeddruk

Een ongezonde leefstijl en chronische stress kunnen leiden tot hoge bloeddruk. Ook kan een genetische aanleg het risico erop vergroten. Toch is er reden tot hoop, want met leefstijlkeuzes is het risico en de reële bloeddruk te verlagen. De Hartstichting adviseert om gezond te eten, bij overgewicht af te vallen, voldoende te bewegen, niet te roken en stress te reguleren. Daarnaast heeft het ontwikkelen van een gezond ademhalingspatroon een positief effect. Hierbij kan de Buteyko-methode helpen.

Er is een duidelijk verband tussen hoge bloeddruk, stress en ademhaling. Mensen met hoge bloeddruk hebben bij stress een hogere ademfrequentie dan degenen met een normale bloeddruk. Chronische stress brengt het autonome zenuwstelsel uit balans, wat echter in positieve zin te beïnvloeden is met de Buteyko-ademhalingsoefeningen. Het langzamere, lichtere en diepere (met gebruik van middenrif) ademen brengt het zenuwstelsel weer in balans, waardoor bloeddruk, ademfrequentie en hartslag dalen.

Het verhaal van Clara (71)

Januari 2020 schrijft ze het volgende: “Ik ben al jaren onder behandeling van de cardioloog. Vanwege een onregelmatige hartslag en boezemfibrilleren kreeg ik in 2013 een pacemaker en moest ik bètablokkers gaan slikken. Het afgelopen jaar kreeg ik zelfs een zwaarder medicijn. Ik ben in november begonnen en het effect is fantastisch. Al na vier weken heeft de cardioloog mijn medicatie gehalveerd. In het algemeen voel ik me fitter en loop ik bijvoorbeeld sneller de trap op. Ik heb geen last meer van duizelingen, ook niet tijdens het tennissen. Bovendien krijg ik met een Buteyko-oefening onmiddellijk mijn hartslag naar beneden. Het is fijn om daar nu controle over te hebben.”

Buteyko leren

De Buteyko-methode kun je leren tijdens een individuele cursus en in een groepscursus. De individuele cursus is zowel face-to-face als online te volgen, of een combinatie daarvan. In de praktijk in Hoofddorp gaan individuele bijeenkomsten door met inachtneming van alle Coronamaatregelen. De groepscursus wordt voorlopig alleen online gegeven. Kijk in de agenda wanneer de volgende cursus gepland staat.

Hoe is je ademhaling nu? Test jezelf

Buteyko heeft een eenvoudige test ontwikkeld om te zien hoeveel lucht je gewend bent te ademen. Het heet de Controlepauze. Hoe je die doet, vind je hier uitgelegd.

Last van hoge bloeddruk?

Neem dan gerust contact op om je situatie te bespreken. Het advies is gratis en vrijblijvend.

Vraag vrijblijvend advies